DE WEELEN - Vanaf komend najaar wil Staatsbosbeheer starten met de aanplant van jonge bomen in natuurgebied De Weelen. Het gebied krijgt er circa 10 hectare bos bij, dat wordt geplant op diverse locaties verspreid over het gebied. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos in het gebied. Staatsbosbeheer gaat hiervoor binnenkort bij gemeenten Stede Broec en Medemblik een Omgevingsvergunning aanvragen. Gedurende het project wordt ook extra onderhoud aan de overige bospercelen in het gebied uitgevoerd.


De Weelen is een natuurgebied in de gemeenten Medemblik en Stede Broec en beslaat ruim 350ha. Het gebied ligt ingeklemd tussen dorpen, landbouwkavels, kassen en grenst aan het Streekbos. Het gebied bestaat uit graslanden, waterlopen en bos. Op dit moment is er circa 80 ha bos in het gebied. Vanaf de winter 2024-2025 tot en met winter 2026 plant Staatsbosbeheer nieuw bos in de Weelen aan. Het gebied krijgt er circa 10 ha bos bij, dat wordt geplant op diverse kleine locaties. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos in het gebied, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 90 ha wordt.

Toekomstbestendig bos

Het nieuwe bos wordt ingeplant met verschillende soorten, voornamelijk inheemse, bomen. In De Weelen plant Staatsbosbeheer onder andere zomereik, zwarte els, zachte berk en haagbeuk. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hele natte periodes, en ziektes zoals de essentaksterfte die momenteel de essen in Nederland bedreigt.

Meer informatie over locaties, de planning en het planten: www.staatsbosbeheer.nl/nieuwbosdeweelen

Invulling recreatieve voorzieningen

De aanleg van het bos wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Vanuit deze subsidieregeling is er budget voor het aanplanten van de bomen. Recreatieve voorzieningen, zoals fiets- en wandelpaden, bankjes en mogelijke andere invullingen, zitten niet in dit budget. In de planvorming houdt Staatsbosbeheer hier wel rekening mee, bijvoorbeeld door ruimte te laten voor wandel- paden, zodat dit te zijner tijd met de betrokken partijen verder opgepakt kan worden.

Meer bos in Nederland

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. De aanplant van deze hectaren draagt daaraan bij. In de Nationale Bossenstrategie is in 2020 bepaald dat Nederland tot 2030 37.000 hectare extra bos heeft, een groei van zo’n 10 procent. Staatsbosbeheer neemt hiervan landelijk 5.000 hectare voor zijn rekening.