Franse kapers en Westfriese schepen
In tijd van oorlog kon de overheid aan particulieren kaperbrieven uitgeven met het recht om schepen van de vijand te kapen en voor eigen profijt te verkopen. Deze kaapvaart was aan strikte regels gebonden. Zo ook in Frankrijk dat rond 1700 met de Republiek in oorlog was verwikkeld.
Een kaper moest het verloop van de kaping stipt bijhouden. En eenmaal aan wal moest zowel de kaper als enkele opvarenden van het gekaapte schip hun verslag van het gebeuren geven. Recentelijk zijn deze kaperverslagen weer ontdekt en vormen zij een nieuwe bron om de scheepvaart uit die tijd te bestuderen.
Ook Westfriese schepen werden door Fransen gekaapt, zoals de Wildeman uit Hoorn, de Grote Visscherije uit Enkhuizen en de Heilige Maria uit Medemblik. In hun dossiers zijn veel nieuwe en interessante gegevens aan het licht gekomen. De spreker doet uit de doeken hoe de kaapvaart in zijn werk ging en welke Westfriese schepen dit lot ondergingen.
Siem van Eeten is onafhankelijk onderzoeker en publicist. Jarenlang onderzocht hij dossiers van gekaapte Nederlandse schepen in Franse archieven. Op zijn initiatief lanceerde de Universiteit Leiden in 2022 een database van deze kapingen: www.globalprivateering.com.
De lezing op donderdag 23 maart begint om 20.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis, maar graag aanmelden via info@westfriesarchief.nl
Vermeld bij het onderwerp: lezing Siem van Eeten. Geef daarbij ook aan met hoeveel personen u naar de lezing komt.