STEDE BROEC - Vanaf 15 april start in de gemeente een ecologisch onderzoek naar huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Ecologen van Vonk Ecologie brengen in kaart waar deze beschermde diersoorten leven en nestelen. Dit gebeurt ook in de gemeenten Enkhuizen, Drechterland, Hoorn, Medemblik en Opmeer. Het onderzoek is onderdeel van een Soortenmanagementplan (SMP), dat het in de toekomst makkelijker maakt om woningen te isoleren zonder schade toe te brengen aan de natuur.
Isoleren en natuurbescherming gaan hand in hand
De gemeente wil het voor inwoners makkelijker maken om hun huis te isoleren. Daarom laten we een groot onderzoek uitvoeren en maken we een Soortenmanagementplan (SMP). In dit plan staat per gebied welke dieren er leven, hoe groot de groepen zijn en waar hun nesten en verblijfplaatsen zijn. Met die informatie maken we een plan om ervoor te zorgen dat beschermde dieren geen schade oplopen. Ook beschrijven we hoe we samen met huiseigenaren zorgen voor genoeg plekken waar deze dieren kunnen blijven wonen of nieuwe plekken kunnen vinden. Daarna vragen we de provincie om een vergunning voor het hele gebied volgens de Omgevingswet. Zo kunnen inwoners hun huis isoleren zonder dat ze zelf onderzoek hoeven te doen.
Ecologisch onderzoek
De komende tijd doet Vonk Ecologie onderzoek naar huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. U kunt dan onderzoekers door de buurt zien rondlopen. Ze kijken naar gevels en daken om te zien of deze beschermde diersoorten in de gebouwen leven. Het onderzoek is niet alleen overdag: naar vleermuizen wordt in de avond en nacht gezocht, met name rond zonsondergang.
Wanneer en hoe wordt er onderzoek gedaan?
Het onderzoek loopt van 15 april 2025 tot en met september 2025. In die periode zullen de ecologen per wijk ongeveer vijf keer rondlopen. De onderzoekers dragen herkenbare oranje of gele hesjes. Ze hebben vaak verrekijkers en verschillende soorten apparatuur bij zich. Ze doen hun werk vanaf de openbare weg en soms vanaf de achterpaden achter woningen. Het kan zijn dat ze even stil blijven staan of met een zaklamp op een gevel schijnen. Heeft u een vraag voor ze? Dat mag altijd, ze geven graag extra uitleg. Op verzoek kunnen ze zich ook legitimeren.
Planning ecologische onderzoek
15 april – 15 mei: voorjaarsronde
16 mei – 16 juli: kraamonderzoek
17 juli – 31 juli:
1 augustus – 15 september: najaarsronde
Deze datums staan niet vast: het kan zijn dat een onderzoek wat eerder is afgerond of een paar dagen langer duurt.
Wilt u meehelpen? Dat kan!
Extra informatie van inwoners kan het onderzoek helpen. U kent uw eigen omgeving het best. Het gaat om de volgende vragen:
- Zitten er huismussen of gierzwaluwen onder uw dakpannen?
- Zitten er huiszwaluwnesten onder een dakoverstek?
- Heeft u vleermuizen naar binnen zien vliegen?
Mail uw reactie naar stedebroec@vonkecologie.nl. Een medewerker van Vonk Ecologie kan de locatie mogelijk bezoeken. In de meeste gevallen is een afspraak niet nodig.
Aan de slag? Doe het natuurvriendelijk
Als huiseigenaar bent u volgens de Omgevingswet verplicht om beschermde diersoorten die in uw spouwmuur of dak wonen geen schade toe te brengen. Kies daarom altijd voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Laat u goed informeren. Via de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl vindt u veel informatie en gecertificeerde bedrijven. U kunt ook contact opnemen met Duurzaam Bouwloket. Zij kunnen ook helpen met vragen over subsidies voor isolatiemaatregelen.