Loslaten…. Loslaten is gemakkelijk om te zeggen, in de praktijk vaak moeilijker om te doen. De vraag is of het ook zo werkt dat loslaten.


Bij het rouwen om een dierbare die je hebt verloren, wordt dit wel eens genoemd; ‘je moet het maar proberen los te laten’. Alsof je degene die je lief had, kan achterlaten op een plekje waar je al verder van vandaan gaat.

Kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die bij ons komen, zoeken naar steun in deze verwarrende tijd. Samen verkennen we de ingewikkelde reis van rouw. Inzicht in rouwen en de verschillende manieren waarop we dat doen, kan hierin al helpend zijn. We gebruiken hierbij het Duale Proces Model.

Kinderen zijn bijvoorbeeld keren na verlies vaak snel terug naar spelen en andere activiteiten, zoals bij het herstelgerichte deel. Ouders twijfelen dan soms of het kind wel genoeg tijd neemt voor rouwen. Maar zoals je ziet, er is geen goed of fout, het is een weggetje die heen en weer gaat. Net als de bomen in de herfst, volgt iedereen zijn eigen ritme en tempo.

Soms lukt het niet of onvoldoende voor ouders om het kind te kunnen volgen. Dit kan gebeuren, omdat het kind ander gedrag laat zien en hierdoor niet goed mee kan komen thuis, met andere kinderen of op school. De praktijkondersteuner van de huisarts helpt ouders bij dit proces en mocht er meer nodig zijn, dan kan hulp vanuit Kinderpraktijk Theone plaats vinden.